Lijkenpikkerij

Lijkenpikkerij

lij·ken·pik·ker (de; m,v; meervoud: lijkenpikkers) 1 iem. die profiteert van de dood of het ongeluk van een ander, aldus de Dikke Van Dale.

Het is zondagochtend 23 februari 2020 09:00 uur. In het dorpje Cornjum in Friesland wordt een 55-jarige inwoonster van dat dorp door haar dochter gevonden in het water aan het eind van haar oprit. Dood.

De familie geeft een portretfoto vrij aan de politie van hun geliefde Karin Grijpstra, vrouw, moeder, collega, vriendin, buurvrouw, in de hoop dat mensen haar herkennen, dat mensen zich iets herinneren van die bewuste nacht waarin hun zo geliefde vrouw, moeder, collega, vriendin, buurvrouw bruut om het leven werd gebracht en dood achtergelaten werd terwijl zij haar hond nog even uitliet voor het slapen gaan.

De politie verspreidt een bericht via politie.nl, via Opsporing Verzocht, via sociale media, via kranten, via andere media in de hoop meer informatie over dit misdrijf te verzamelen.

Ook wij als redactie van Transport Online hebben dit bericht geplaatst in onze categorie Algemeen Nieuws. Als je als redactie een heel klein steentje zou kunnen bijdragen in het oplossen van zo iets verdrietigs waarom zou je dat dan niet doen?

We maken een stap in de tijd. Het is maandag 18 januari 2021. Op de redactie ontvangen wij een mail van fotograaf Egbert Sepp uit Leeuwarden. Een e-mail met een factuur voor het oneigenlijk gebruik van de portretfoto van Karin Grijpstra in een nieuwsbericht op onze website. Netjes een screenshot bijgesloten als bewijs van het desbetreffende artikel.

Wat ik, als hoofdredacteur, toen geroepen heb zal ik hier niet herhalen. Maar ik was, en ben, ziedend! Hoe haal je het ook maar in je hoofd om zo’n e-mail te verzenden? Hoe kun je? Dan heb je ook geen greintje compassie in je donder.

Hoe kun je redacties aanspreken op het gebruik van een portretfoto van een vrouw die in een koude nacht in februari 2020 om het leven is gebracht, een foto die zij ooit bij jou op verzoek gemaakt heeft om welke reden dan ook. Een foto die de familie in al haar verdriet aan de politie overhandigd heeft met de vraag: “Doet u er alstublieft alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen. Om uit te zoeken wat er met mijn vrouw, moeder, collega, vriendin, buurvrouw is gebeurd. Waarom lag zij daar dood in een slootje aan het eind van haar oprit….”

Je voelt het verdriet door alles heen en zo’n fotograaf heeft het lef om een factuur bij te sluiten van, om precies te zijn, € 235,95 omdat wij geen toestemming van hem hadden om deze portretfoto te gebruiken.

Ik heb hier maar één woord voor “lijkenpikkerij” in zijn zuiverste vorm. Je moest je schamen, heel diep schamen…

Volg:
Esther van der Wal
Esther van der Wal

Find me on: Web | Instagram

1 Reactie

  1. Mickey Frost
    12 januari 2022 / 12:16

    Wat bizar dat er een factuur wordt gestuurd voor een foto die door de politie is vrijgegeven terwijl het hier om een moordzaak gaat en het juist goed is dat bloggers zoals jij en anderen hier aandacht aan besteden om mee te helpen met de gedachten dat er een mogelijke moordenaar vrij rondloopt die zo snel mogelijk van de straat moet worden gehaald? Het geeft maar weer aan hoe het met de mentaliteit is gesteld is dat er inderdaad over lijken wordt gegaan.

    Keep up the good work! en laat je vooral niet ontmoeidigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houdt mij op de hoogte van reacties via e-mail. Je kunt je ook abonneren zonder reactie te plaatsen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.