Na twee weken flink belabberd te zin geweest konden we vanmiddag er eindelijk weer op uit. Uiteraard was mijn eerste doel: de Notenkraker! Mijn Facebook liep al ruim 14 dagen vól met foto’s van deze dwaalgast die op meerdere plekken in Nederland werd gespot. In Friesland nog niet op zo heel veel, plaatsen.
Zondagochtend tipte iemand me dat hij bij mensen in een privébos zit. Je kon bij die mensen op afspraak komen kijken. Helaas konden ze niet vanmiddag. Waarnemingen.nl nog eens gecheckt en ha! Ook in Ferwert werd hij vandaag gezien.
In eerste instantie zagen we niets. Hoorden niets, maar ineens zagen we andere fotografen staan. Ja hoor, de vogel was nét gevlogen. Dat hebben wij weer….
Na ruim 45 minuten wachten was hij daar ineens weer. Heel kort maar toch nog wat foto’s kunnen maken.
Helaas een baggerkwaliteit want het begon al te schemeren. En met weinig licht is dit niet de meest ideale camera maar goed: het gaat om de waarneming, de beleving!
En dat was het! De foto’s die ik heb gezien deden geen recht aan hoe mooi deze vogel is. Die prachtige blauwe vleugelveren. Prachtig! Daarnaast was het mooi om te zien dat hij een muis te pakken had. Als je goed kijkt zie je op een van de foto’s dat hij deze in zijn snavel heeft.
Hier nog wat weetjes over de Notenkraker:
De Notenkraker (Nucifraga caryocatactes) is een middelgrote kraaiachtige (ongeveer 32 tot 35 centimeter groot) die behoort tot de familie van de kraaien en gaaien.
• Uiterlijk: Donkerbruin verenkleed met opvallende witte druppels of spikkels, een zwarte staart met witte randen, en een lange, krachtige snavel.
• Grootte: Ongeveer 32–35 cm met een spanwijdte van 49–53 cm en een gewicht tussen 150 en 200 gram.
• Voedsel: Dol op hazelnoten, maar ook op zaden van dennen en sparren (en soms dierlijk voedsel). Hij verstopt tienduizenden zaden per jaar als wintervoorraad.
• Normaal leefgebied: Dennen- en naaldbossen in bergachtige gebieden van Europa (zoals de Alpen) en diep in Rusland en Siberië.
• In Nederland: De notenkraker is normaal gesproken een uiterst zeldzame verschijning of dwaalgast in Nederland.
• Voedselgebrek: Als er in Siberië of Noord-Europa een tekort is aan zaden en noten, trekken ze soms massaal naar het westen. In het najaar van 2026 is er bijvoorbeeld weer een opmerkelijke “invasie” zichtbaar waarbij er tientallen tot honderden exemplaren in Nederland zijn opgedoken (vooral in het noordoosten en oosten).





