Verkeerde informatie

Verkeerde informatie

Vandaag naar het ziekenhuis geweest en daar, hopelijk, zeer belangrijke informatie gekregen.

Zoals ik eerder deze week al schreef moest ik vandaag naar het ziekenhuis voor controle. Ik tob al een jaar of vijf met vleesbomen en geen kleintjes. Besloten is indertijd om niet direct rigoureus mijn baarmoeder te verwijderen maar ze elk half jaar te controleren op groei en/of meer klachten.

Nu ben ik in de tussentijd ook in de pre-menopauze geraakt. Een hele onzekere fase in je leven kan ik je verzekeren. Ik heb nooit geweten dat dit zo ingrijpend zou zijn en voelen. Door eerdere gynaecologen is mij altijd verteld dat het slikken van hormonen voor mij geen optie is vanwege de vleesbomen. Door de hormonen zouden ze gaan groeien en dat wilden we natuurlijk voorkomen. Hoe groter, hoe meer klachten natuurlijk en des te groter de kans dat alsnog die baarmoeder eruit moet.

Dus: doorbijten, uitzitten en niet zeuren, op je tanden bijten, extra paracetamolletje erin en doorrrrrrrrr.

Een emotionele rollercoaster is het en dan heb ik het nog niet eens over de lichamelijke ongemakken. Nachtenlang heb ik al wakker gelegen, gewoon niet kunnen slapen. Ja dames, het hoort er allemaal bij! Dat vertellen ze je niet als ze je feliciteren met je eerste menstruatie wanneer je een puber bent! Godzijdank ben ik tot nu toe redelijk verschoond gebleven van de opvliegers, dat geluk had ik dan weer wel.

Vanochtend kreeg ik opnieuw een nieuwe arts. Ik ben nooit zo’n voorstander van vrouwelijke artsen maar deze keer heb ik een lot uit de loterij getroffen volgens mij. Helder en duidelijk is me alles eens uitgelegd. Allereerst is het niet de bedoeling dat vleesbomen groeien. Doen ze dit wel dan is er meestal meer aan de hand. Dat verklaart dan ook direct de stilstand van de afgelopen jaren in groei. Controle is daarom, mist de klachten toenemen, niet nodig. Dat was al openbaring nummer 1 voor ons.

Openbaring nummer 2 vond ik toch wel het feit dat ze me ten stelligste afraadde om mijn baarmoeder te laten verwijderen op mijn leeftijd. Doe je dit wel dan is de kans heel groot dat je over een jaar of vijf á tien een verzakte blaas hebt. Dit komt doordat de banden in je buik beschadigd raken door de operatie. Na de operatie hebben ze geen houvast meer en gaan ze ‘lubberen’ hierdoor gaat je blaas verzakken met alle ellendige ongemakken als onder meer urineverlies tot gevolg.

Een baarmoederverwijdering is alleen aan te raden wanneer de klachten dusdanig zijn dat het echt niet langer kan.

Ook zij bevestigde dat tijdens en na de overgang vleesbomen volledig verkalken en verdwijnen. Iets dat door een eerdere gynaecoloog ten stelligste werd ontkent.

Dan mijn allergrootste geluk vandaag: ik heb de pil voorgeschreven gekregen! Yes! Dat vleesbomen onder invloed van die hormonen zouden groeien blijkt dus ook niet waar! Ik vond het altijd al zo raar dat ik op bijna alle websites over vleesbomen las dat vrouwen hormonen kregen maar dat het mij altijd ten stelligste afgeraden werd. Zij verzekerde mij dat dit absoluut niet waar is.

Ik kan mijn geluk niet op want dit betekent dat ze mijn hormonen weer wat in balans kunnen brengen en ik van een heleboel klachten verlost zal zijn. En dat maakt me zo blij!! Ik wilde al voordat de vleesbomen werden ontdekt, nu 5 jaar geleden, aan de pil. Maar ja, die bomen gooiden roet in het eten. Ik kamp al vanaf mijn puberteit met extreme buikpijn tijdens de menstruatie en door die vleesbomen was dat natuurlijk nóg erger. Ik hoop zo uit de grond van mijn hart dat ik weer een redelijk normaal leven kan gaan leiden in plaats van lijden…

Deze maand wordt nog even op de tanden bijten maar daarna? Ik hoop echt op een klein wondertje.

Nu vraag je je misschien af waarom ik dit zo openbaar op internet zet. Het is nogal persoonlijk, inderdaad, maar ik wil vrouwen die op internet surfen op zoek naar informatie over vleesbomen op weg helpen in die brij van informatie die op je af komt. Ik kan je maar één advies geven: vertrouw op je eigen gevoel en zorg ervoor dat je een gynaecoloog hebt waarmee het klikt en die je vertrouwt dat is zo enorm belangrijk.

Wil je meer weten mag je altijd contact met me opnemen: info@esthervanderwal.nl

Volg:
Esther van der Wal
Esther van der Wal

Find me on: Web | Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houdt mij op de hoogte van reacties via e-mail. Je kunt je ook abonneren zonder reactie te plaatsen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.