De zin en onzin van een taxatierapport

De zin en onzin van een taxatierapport

Afgelopen vrijdag hadden wij een afspraak met een adviseur van de bank en met onze eigen financieel adviseur om de verschillende mogelijkheden voor een hypotheek door te spreken.

We weten wat we willen. De bank is niet onwelwillend maar…. er moet wel een taxatierapport komen.

We gaan even zo’n twee weken terug in de tijd. De toekomstige bewoners van ons huis hebben een taxatierapport nodig om hun financiering rond te krijgen. Er zal een taxateur door het huis komen. Geen probleem.

De man belt tiptop op tijd aan. Hij loopt door het huis, maakt een paar fotootjes en is na zeggen en schrijven 5 á 10 minuutjes weer weg. Omdat wij nooit eerder een taxatie hebben gehad staan we er verder niet bij stil en gaan verder met ons werk.

Vrijdag, toen de adviseur van de Rabobank over een taxatierapport begon herinnerden wij ons de taxatie van laatst. Het is verplicht, er is geen ontkomen aan. Toen hoorden we de tarieven van een taxatierapport en die liegen er niet om! Dat varieert van zo’n 450 euro tot een dikke 1500 euro, afhankelijk van de taxatiewaarde van het huis.

Ik verslik me zowat in mijn thee als ik dat hoor en begin direct te protesteren. Ik geef aan dat ik vind dat de bank wel wat oplettender mag worden als het op een taxatierapport aankomt want dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Laten we zeggen gemiddeld een 750 euro voor een inspectie van pak hem beet 10 minuten? Daar hecht de bank dan waarde aan? Bespottelijk!!

Maar er is geen ontkomen aan, voor elke financiering is een taxatierapport vereist. Leuke instrooier voor al die makelaars die taxatierapporten opmaken. Hoezo bureaucratisch Nederland.

Maar goed, vandaag een aantal makelaars gebeld voor een taxatierapport. De een is er niet, de ander zit in de auto en is onverstaanbaar en zal terugbellen (moet ie nu nog doen). Gelukkig zijn er ook nog fatsoenlijke makelaarskantoren die je wel netjes te woord staan en schappelijke prijzen hanteren.

Als alles goed is wordt eind van deze week het taxatierapport opgemaakt. Weer een stapje dichterbij ons nieuwe huis!

Volg:
Esther van der Wal
Esther van der Wal

Find me on: Web | Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houdt mij op de hoogte van reacties via e-mail. Je kunt je ook abonneren zonder reactie te plaatsen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.